you never know what you’re gonna get


芸者Geisha’s, levende kunst
oktober 17, 2010, 6:22 pm
Filed under: Privé | Tags:

De betekenis van Geisha is eigenlijk heel simpel. Het Japanse symbool ‘ staat voor ‘Gei’ en betekent het spektakel. staat voor ‘sha’ en betekent letterlijk de persoon die doet. Dus het woord Geisha staat voor performer. In dezelfde zin als dat Lady Gaga of Zornik vandaag performers zijn.

Dit is de reden waarom Japanners je in de 18e eeuw een Geisha noemden als je optredens gaf. In Japan had je zowel mannen als vrouwen die een Geisha waren. Mannelijke Geisha’s zijn momenteel zeer zeldzaam. Zij volgen tegenwoordig enkel oude tradities op die eigenlijk niets te maken hebben met een Geisha zoals we nu kennen. Maar genoeg over hen. Wij willen het toch enkel en alleen maar hebben over de ladies, niet?

Kikuya, de eerste echte Geisha

De eerste vrouw die zichzelf een Geisha noemde was Kikuya (een artiestennaam). Het was in de tijd van 1750 en het was meteen een groot succes. Vrouwelijk entertainment was een gat in de markt, want de seksindustrie was zwaar gereguleerd. De prostituees, de Oiran, wilden wel geen concurrentie dus zorgden de Geisha’s niet voor seksueel entertainment.

Vrouwelijke Geisha’s die mooi zongen en de shamisen (een snaarinstrument) bespeelden, werden aanbeden. Wie een streling voor het oog was, had natuurlijk een streepje voor op de mannelijke Geisha’s.  Het beroep werd in vijftig jaar tijd zelfs populairder dan dat van een courtisane. Natuurlijk kunnen de strikte regels, de gelimiteerde licenties en de hoge prijzen voor een prostituee er iets mee te maken hebben. Geisha’s werden zelfs een deel van de Japanse cultuur. Het beroep kreeg veel respect.

Zelfs Geisha’s moesten werken in fabrieken

In de tweedewereldoorlog maakte de overheid geen onderscheid tussen Geisha’s en andere vrouwen. Als je kon, moest je werken in functie van de oorlog. Dit betekende dat je moest werken in een fabriek. Zo was het natuurlijk moeilijk om de show te stelen.

De naoorlogse achteruitgang

Wanneer elke prostituee zichzelf een Geisha tegen een Amerikaanse soldaat noemt en hem haar diensten wil tonen. Dan is het moeilijk om de waardigheid van een oud beroep te behouden. Natuurlijk nam het oudste beroep hier de bovenhand.

Want zelfs voor de oorlog eindigde, werden bars en theehuizen al gesloten en moest hun personeel gaan werken in fabrieken. En na de atoombom in Hiroshima, de bombardementen in Tokyo en andere nachtmerries hadden de Japanners andere behoeften dan nood aan entertainment.

Wanneer alle etablissementen heropend werden, gingen een aantal Geisha’s terug aan de slag. Sommigen waren zelfs zo tegen de Westerse invloeden dat ze zichzelf gingen specialiseren in de authentieke tradities. Het is van deze vrouwen dat de weinige overblijvende gebruiken afkomstig zijn.

Samen met het terugbrengen van de authenticiteit van het beroep, wilden de moderne Geisha’s meer rechten voor zichzelf. In een fabriek werken, maakt vrouwen blijkbaar strijdlustiger. Uiteindelijk leidde dit tot het recht waar elke Geisha naar bed mag gaan met wie ze wil.

De uiteindelijke Geisha is puur een flirt

In de moderne Japanse maatschappij leiden zakenmannen aan enorm veel druk en stress. Een groot deel hiervan heeft een groot vermogen, maar ze zijn niet allemaal gegeerd bij de dames. Vaak vinden vrouwen hen zelfs saai en oninteressant.

Als deze mannen worden vergezeld door een mooie geraffineerde vrouw, wie graag tijd met hen doorbrengt om naar hen te luisteren, met hen te lachen, met hen iets te drinken, om hen simpel de tijd van hun leven te geven en hen een gebruik uit een andere eeuw aan te bieden. Dan is dat zeker de hoge prijs waard.

Natuurlijk hoe jonger de mannen zijn, hoe minder ze de oude gebruiken van een Geisha appreciëren. Uiteindelijk gaat het niet om de seks, maar om de aandacht.

De Geisha’s van nu zijn geen meisjes van plezier. Hopelijk kan je nu begrijpen waarom ze niet graag escortes worden genoemd. Toch niet de dag van vandaag en in deze eeuw.


Geef een reactie so far
Plaats een reactie



Plaats een reactie